17 lines
1.2 KiB
Markdown
17 lines
1.2 KiB
Markdown
---
|
||
title: Mangold
|
||
---
|
||
|
||
Mangold je možné sklízet od května až do zámrazu postupným otrháváním listů, srdíčko ponechat, listy postupně dorůstají. Pokud nevymrzne obrazí i v dalším roce. Případné květy je třeba hned odstranit.<br>
|
||
Listy mangoldu je možné zpracovat jako špenát, např. na polévku (vařím podobně jako [zelenočtvrteční](../zelenoctvrtecni-polevka/index.md), pro změnu na talíři posypu strouhaným sýrem a petrželkou), řapíky se nechají různě zapékat. Chutná je třeba omeleta (řapíky krátce podusit na pánvi, zalít rozkvedlanými vejci s trochou vody, hotové posypat pórkem). Mladé listy jsou vhodné do salátu.
|
||
<div class="figuregroup">
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
</div>
|
||
Podrobné informace o zpracování mangoldu naleznete zde:
|
||
<https://www.kucharkaprodceru.cz/mangold-recepty/>
|