Files
zahradka/content/recepty/mangold/index.md
Dagmar Tojnarová 48821c1c84
All checks were successful
deploy-pages Deployed in 2 minutes
Recepty-mangold
2023-10-15 20:08:25 +02:00

17 lines
1.2 KiB
Markdown
Raw Blame History

This file contains invisible Unicode characters
This file contains invisible Unicode characters that are indistinguishable to humans but may be processed differently by a computer. If you think that this is intentional, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to reveal them.
---
title: Mangold
---
Mangold je možné sklízet od května až do zámrazu postupným otrháváním listů, srdíčko ponechat, listy postupně dorůstají. Pokud nevymrzne obrazí i v dalším roce. Případné květy je třeba hned odstranit.<br>
Listy mangoldu je možné zpracovat jako špenát, např. na polévku (vařím podobně jako [zelenočtvrteční](../zelenoctvrtecni-polevka/index.md), pro změnu na talíři posypu strouhaným sýrem a petrželkou), řapíky se nechají různě zapékat. Chutná je třeba omeleta (řapíky krátce podusit na pánvi, zalít rozkvedlanými vejci s trochou vody, hotové posypat pórkem). Mladé listy jsou vhodné do salátu.
<div class="figuregroup">
![sklizeň mangoldu](P1210815.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![nakrájené listové čepele mangoldu](P1210819.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![mangoldová polévka se sýrem](P1210822.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![řapíky mangoldu](P1210821.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![nakrájené řapíky mangoldu](P1210831.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![vaječná omeleta s mangoldem](P1210832.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>
Podrobné informace o zpracování mangoldu naleznete zde:
<https://www.kucharkaprodceru.cz/mangold-recepty/>