Files
zahradka/content/recepty/mangold/index.md
Dagmar Tojnarová 48821c1c84
All checks were successful
deploy-pages Deployed in 2 minutes
Recepty-mangold
2023-10-15 20:08:25 +02:00

1.2 KiB

title
title
Mangold

Mangold je možné sklízet od května až do zámrazu postupným otrháváním listů, srdíčko ponechat, listy postupně dorůstají. Pokud nevymrzne obrazí i v dalším roce. Případné květy je třeba hned odstranit.
Listy mangoldu je možné zpracovat jako špenát, např. na polévku (vařím podobně jako zelenočtvrteční, pro změnu na talíři posypu strouhaným sýrem a petrželkou), řapíky se nechají různě zapékat. Chutná je třeba omeleta (řapíky krátce podusit na pánvi, zalít rozkvedlanými vejci s trochou vody, hotové posypat pórkem). Mladé listy jsou vhodné do salátu.

![sklizeň mangoldu](P1210815.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![nakrájené listové čepele mangoldu](P1210819.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![mangoldová polévka se sýrem](P1210822.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![řapíky mangoldu](P1210821.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![nakrájené řapíky mangoldu](P1210831.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![vaječná omeleta s mangoldem](P1210832.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
Podrobné informace o zpracování mangoldu naleznete zde: