Files
Dagmar Tojnarová ecf566cdaf
All checks were successful
deploy-pages Deployed in 2 minutes
Recepty-jahody
2023-06-18 22:04:26 +02:00

30 lines
1.5 KiB
Markdown
Raw Permalink Blame History

This file contains invisible Unicode characters
This file contains invisible Unicode characters that are indistinguishable to humans but may be processed differently by a computer. If you think that this is intentional, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to reveal them.
---
title: Jahody
---
Červen je měsíc jahod. Připravuji z nich koktejl, mraženou dřeň, knedlíky, případně džem.<br>
Letos jsem jim moc péče nevěnovala, velkou úrodu tedy nečekám, ale na koktejl to stačí. Nejvíce mi chutná z kefíru [tibetské houby](https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/), ale i z mléka s přídavkem jogurtu. Stačí přidat trochu cukru, rozmixovat a lahůdka je hotová.<br>
Na dřeň rozmixuju jen samotné jahody s cukrem a zamrazím. Později se nechá sníst buď samotná jako nanuk nebo rozmrazit a použít na koktejl, případně s ní polít knedlíky.<br>
Na knedlíky a dřeň už jsem nakoupila jahody na trhu, je třeba také podpořit lokální zemědělce.<br>
Recept na knedlíky:<br>
250 g tvarohu ve vaničce<br>
100 g Hery nebo másla<br>
2 vejce<br>
550 g hrubé mouky<br>
200 g špaldové mouky<br>
špetka soli<br>
125 g mléka<br>
jahody<br>
Postup:<br>
Tvaroh utřít s vejcem a tukem, přidat mouku, sůl, mléko a vypracovat vláčné těsto. Utvořit válečky, nakrájet, naplnit jahodami. Knedlíky vhodit do<br>vroucí vody a vařit dokud nevyplavou, tj. asi 7 minut.<br>
Podávat s máslem a moučkovým cukrem nebo s kysanou smetanou a jahodovou dření. (snědeno dříve než jsem stačila vyfotit)<br>
<div class="figuregroup">
![domácí jahody a koktejl](P1200489.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![příprava jahodových knedlíků](P1200491.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>