30 lines
1.3 KiB
Markdown
30 lines
1.3 KiB
Markdown
---
|
||
title: Vánoční perníčky
|
||
---
|
||
|
||
250 g medu<br>
|
||
200 g moučkového cukru<br>
|
||
2 vejce<br>
|
||
500 g hladké žitné mouky (možno použít i hladkou pšeničnou)<br>
|
||
1 prášek do perníku<br>
|
||
5 g sody<br>
|
||
80 g másla (příp. Hery)<br>
|
||
1 vejce nebo několik žloutků na potření<br>
|
||
|
||
Postup:<br>
|
||
V mouce rozmíchat prášek do perníku a sodu.<br>
|
||
Rozpustit máslo.<br>
|
||
Příprava těsta je časově náročná a tak je vhodné si k tomu pustit třeba nějakou pohádku.<br>
|
||
Med, cukr a vejce míchat 15 až 20 minut.<br>
|
||
Pak přidávat po lžičkách mouku, nakonec rozpuštěné máslo.<br>
|
||
Z těsta udělat bochník a nechat den odležet.<br>
|
||
Těsto opět prohníst, rozválet na plát silný asi 2 - 3 mm, formičkami vykrajovat perníčky a klást na plech s pečícím papírem.<br>
|
||
Potřít rozšlehaným žloutkem a péci v předehřáté troubě.<br>
|
||
|
||
Perníčky jsou hezké a chutné i samotné, ale je možné je po vychladnutí ozdobit bílkovou polevou (utřít 1 bílek s min. 150 g přesátého moučkového cukru a 1 lžičkou citronové šťávy)<br>
|
||
<div class="figuregroup">
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||
</div>
|