Files
zahradka/content/recepty/dynove-pyre/index.md
Dagmar Tojnarová fa96d9434a
All checks were successful
deploy-pages Deployed in 57 seconds
Počáteční vytvoření obsahu
2023-02-23 07:42:32 +01:00

19 lines
1.4 KiB
Markdown
Raw Blame History

This file contains invisible Unicode characters
This file contains invisible Unicode characters that are indistinguishable to humans but may be processed differently by a computer. If you think that this is intentional, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to reveal them.
This file contains Unicode characters that might be confused with other characters. If you think that this is intentional, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to reveal them.
---
title: Dýňové pyré
---
Nejvyšší čas zkontrolovat a vytřídit dýně. Skladované v suchu při pokojové teplotě vydrží sice dlouho, ale ne neomezeně. Dnes zpracuji oranžová Hokaida. Zelená mají silnou slupku, proto je mohu postupně zpracovávat až do jara.
Postup: Dýně oloupat, odstranit vnitřek se semeny, nakrájet na kousky. Dát do hlubokého plechu, trochu podlít vodou a péci do změknutí (asi hodinu). Pak rozmixovat. Možno zamrazit (to je na jistotu, pokud je místo) nebo zavařit do skleniček (doporučovaná sterilace 20 minut při 80 °C se mi moc nepodařila, část sklenic ve spíži se brzy zkazila a vytekla; vzhledem k tomu, že se jedná o zeleninu v nekyselém nálevu je vhodné použít opakovanou sterilaci v další várce jsem zkusila sterilovat 30 minut za varu a po 24 hodinách znovu, tak uvidíme, jak to dopadne) něco hned použít, např. jako náplň na koláč.
Pyré se hodí jako přídavek do bramborové kaše, do lívanců, polévek apod.
<div class="figuregroup">
![](dyne_bedny.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](pyre-1.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](pyre-2.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](pyre-3.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![placky z bramborovo dýňové kaše](dynove-placky.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![dýňový koláč](dynovy-kolac.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>