Files
zahradka/content/recepty/dzem-aronie/index.md
Dagmar Tojnarová 99047cfa43
All checks were successful
deploy-pages Deployed in a minute
Recepty-dzem-z-aronie
2023-08-08 22:11:40 +02:00

25 lines
1.4 KiB
Markdown
Raw Blame History

This file contains invisible Unicode characters
This file contains invisible Unicode characters that are indistinguishable to humans but may be processed differently by a computer. If you think that this is intentional, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to reveal them.
---
title: Džem z aronie (černého jeřábu)
---
1.5 kg aronie<br>
0.5 kg cukru<br>
15 g citrusového pektinu<br>
6 hřebíčků<br>
1 vrchovatá lžička skořice<br>
Postup:<br>
Nejprve si vysterilizovat sklenice a víčka a připravit k plotně spolu s nálevkou a naběračkou. Džem se bude plnit do sklenic za horka.<br>
Opláchnout aronii, dát do hrnce, přidat polovinu cukru, hřebíček, trošku vody, aby se nepřichytlo než aronie pustí šťávu a za občasného míchání vařit asi 20 minut do změknutí.<br>Mezitím do druhé poloviny cukru zamíchat pektin.<br>
Aronii v hrnci rozmačkat šťouchadlem na brambory, pomalu přisypat cukr s pektinem a ještě asi 5 minut povařit. Ke konci varu přidat skořici, zamíchat a rovnou z plotny (sporák nevypínat) plnit do sklenic a ihned zavírat víčkem, aby džem během plnění nevychladl a víčko se chytlo.<br>
Sterilace pak už není třeba, ve spíži vydrží dlouho a nekazí se, po otevření uchovávat v lednici.<br>
Tento džem má takovou zvláštní surovou chuť, nemusí chutnat každému. Na palačinky bych ho nedala (tam používám džemy z kyselého ovoce), ale na rohlík s máslem je vynikající.<br>
<div class="figuregroup">
![aronie](P1210178.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![aronie s polovinou cukru](P1210180.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![hotový džem](P1210186.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>