1.2 KiB
1.2 KiB
title
| title |
|---|
| Pampeliškové víno |
Časově nenáročné, snadné na přípravu, přesto chutné.
Uvedené množství je pro 5 litrový demižon.
Postup:
Nasbírat asi 200 pampeliškových květů
{.thumb-sm data-lightbox="o2"}
{.thumb-sm data-lightbox="o2"}
Květy propláchnout v cedníku, dát do hrnce, zalít 1.5 litry vroucí vody a ponechat 24 hodin odležet. V dalším hrnci svařit 1.5 kg cukru a 1.5 l vody.
{.thumb-sm data-lightbox="o3"}
Další den - v hrnci s cukrovou vodou rozpustit kostku droždí,
1 menší pomeranč a 1 citron jemně oloupat (pokud nejsou bio), nakrájet na kousky a odstranit jádra, květy zcedit, vše dát do demižonu.
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
Je-li místo, tak doplnit ještě 0.5 l převařené vody, jinak doplnit až po bouřlivém kvašení. Nakonec nasadit kvasnou zátku.{.thumb-sm data-lightbox="o7"}
Kvasit asi 6 - 8 týdnů a pak stočit do lahví pomocí hadičky.