Files
Dagmar Tojnarová fe9ddd1ff3
All checks were successful
deploy-pages Deployed in a minute
Recepty-pampeliskove-vino
2023-05-11 00:06:50 +02:00

1.2 KiB

title
title
Pampeliškové víno

Časově nenáročné, snadné na přípravu, přesto chutné.
Uvedené množství je pro 5 litrový demižon.

Postup:
Nasbírat asi 200 pampeliškových květů
smetanka lékařská{.thumb-sm data-lightbox="o2"} {.thumb-sm data-lightbox="o2"}
Květy propláchnout v cedníku, dát do hrnce, zalít 1.5 litry vroucí vody a ponechat 24 hodin odležet. V dalším hrnci svařit 1.5 kg cukru a 1.5 l vody.
{.thumb-sm data-lightbox="o3"}
Další den - v hrnci s cukrovou vodou rozpustit kostku droždí, 1 menší pomeranč a 1 citron jemně oloupat (pokud nejsou bio), nakrájet na kousky a odstranit jádra, květy zcedit, vše dát do demižonu.

![](P1200016.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](P1200019.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](P1200020.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
Je-li místo, tak doplnit ještě 0.5 l převařené vody, jinak doplnit až po bouřlivém kvašení. Nakonec nasadit kvasnou zátku.
![](P1200027.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o7"}
Kvasit asi 6 - 8 týdnů a pak stočit do lahví pomocí hadičky.