Recepty-pampeliskove-vino
All checks were successful
deploy-pages Deployed in a minute

This commit is contained in:
2023-05-11 00:06:50 +02:00
parent 71fac14483
commit fe9ddd1ff3
9 changed files with 27 additions and 0 deletions

View File

@@ -6,6 +6,10 @@ title: Recepty
Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku.
#### Květen
[Pampeliškové víno](pampeliskove-vino/index.md)
#### Duben
[Vaječná pomazánka](vajecna-pomazanka/index.md)

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 4.0 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.1 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.9 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.1 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.0 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 2.9 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.2 MiB

View File

@@ -0,0 +1,23 @@
---
title: Pampeliškové víno
---
Časově nenáročné, snadné na přípravu, přesto chutné.<br>
Uvedené množství je pro 5 litrový demižon.<br>
Postup:<br>
Nasbírat asi 200 pampeliškových květů<br>
![smetanka lékařská](P1190973.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"}
![](P1200012.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"}<br>
Květy propláchnout v cedníku, dát do hrnce, zalít 1.5 litry vroucí vody a ponechat 24 hodin odležet. V dalším hrnci svařit 1.5 kg cukru a 1.5 l vody.<br>
![](P1200013.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o3"}<br>
Další den - v hrnci s cukrovou vodou rozpustit kostku droždí,
1 menší pomeranč a 1 citron jemně oloupat (pokud nejsou bio), nakrájet na kousky a odstranit jádra, květy zcedit, vše dát do demižonu.<br>
<div class="figuregroup">
![](P1200016.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](P1200019.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](P1200020.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>
Je-li místo, tak doplnit ještě 0.5 l převařené vody, jinak doplnit až po bouřlivém kvašení. Nakonec nasadit kvasnou zátku.<br>
![](P1200027.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o7"}<br>
Kvasit asi 6 - 8 týdnů a pak stočit do lahví pomocí hadičky.