Files
Dagmar Tojnarová 99047cfa43
All checks were successful
deploy-pages Deployed in a minute
Recepty-dzem-z-aronie
2023-08-08 22:11:40 +02:00

25 lines
1.4 KiB
Markdown
Raw Permalink Blame History

This file contains invisible Unicode characters
This file contains invisible Unicode characters that are indistinguishable to humans but may be processed differently by a computer. If you think that this is intentional, you can safely ignore this warning. Use the Escape button to reveal them.
---
title: Džem z aronie (černého jeřábu)
---
1.5 kg aronie<br>
0.5 kg cukru<br>
15 g citrusového pektinu<br>
6 hřebíčků<br>
1 vrchovatá lžička skořice<br>
Postup:<br>
Nejprve si vysterilizovat sklenice a víčka a připravit k plotně spolu s nálevkou a naběračkou. Džem se bude plnit do sklenic za horka.<br>
Opláchnout aronii, dát do hrnce, přidat polovinu cukru, hřebíček, trošku vody, aby se nepřichytlo než aronie pustí šťávu a za občasného míchání vařit asi 20 minut do změknutí.<br>Mezitím do druhé poloviny cukru zamíchat pektin.<br>
Aronii v hrnci rozmačkat šťouchadlem na brambory, pomalu přisypat cukr s pektinem a ještě asi 5 minut povařit. Ke konci varu přidat skořici, zamíchat a rovnou z plotny (sporák nevypínat) plnit do sklenic a ihned zavírat víčkem, aby džem během plnění nevychladl a víčko se chytlo.<br>
Sterilace pak už není třeba, ve spíži vydrží dlouho a nekazí se, po otevření uchovávat v lednici.<br>
Tento džem má takovou zvláštní surovou chuť, nemusí chutnat každému. Na palačinky bych ho nedala (tam používám džemy z kyselého ovoce), ale na rohlík s máslem je vynikající.<br>
<div class="figuregroup">
![aronie](P1210178.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![aronie s polovinou cukru](P1210180.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![hotový džem](P1210186.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>