BIN
content/recepty/dynove-pyre/dyne_bedny.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 4.0 MiB |
BIN
content/recepty/dynove-pyre/dynove-placky.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 3.2 MiB |
BIN
content/recepty/dynove-pyre/dynovy-kolac.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 3.3 MiB |
18
content/recepty/dynove-pyre/index.md
Normal file
@@ -0,0 +1,18 @@
|
||||
---
|
||||
title: Dýňové pyré
|
||||
---
|
||||
|
||||
Nejvyšší čas zkontrolovat a vytřídit dýně. Skladované v suchu při pokojové teplotě vydrží sice dlouho, ale ne neomezeně. Dnes zpracuji oranžová Hokaida. Zelená mají silnou slupku, proto je mohu postupně zpracovávat až do jara.
|
||||
|
||||
Postup: Dýně oloupat, odstranit vnitřek se semeny, nakrájet na kousky. Dát do hlubokého plechu, trochu podlít vodou a péci do změknutí (asi hodinu). Pak rozmixovat. Možno zamrazit (to je na jistotu, pokud je místo) nebo zavařit do skleniček (doporučovaná sterilace 20 minut při 80 °C se mi moc nepodařila, část sklenic ve spíži se brzy zkazila a vytekla; vzhledem k tomu, že se jedná o zeleninu v nekyselém nálevu je vhodné použít opakovanou sterilaci – v další várce jsem zkusila sterilovat 30 minut za varu a po 24 hodinách znovu, tak uvidíme, jak to dopadne) něco hned použít, např. jako náplň na koláč.
|
||||
Pyré se hodí jako přídavek do bramborové kaše, do lívanců, polévek apod.
|
||||
|
||||
|
||||
<div class="figuregroup">
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
</div>
|
||||
BIN
content/recepty/dynove-pyre/pyre-1.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 4.1 MiB |
BIN
content/recepty/dynove-pyre/pyre-2.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 4.0 MiB |
BIN
content/recepty/dynove-pyre/pyre-3.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 3.2 MiB |
BIN
content/recepty/hrachove-dynaky/hrachove-dynaky.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 3.1 MiB |
10
content/recepty/hrachove-dynaky/index.md
Normal file
@@ -0,0 +1,10 @@
|
||||
---
|
||||
title: Hrachové dýňáky
|
||||
---
|
||||
|
||||
Jsou to v podstatě bramboráky z dýní. Namísto brambor je použita dýně, klasická hladká mouka je nahrazena moukou hrachovou.
|
||||
|
||||
Postup:
|
||||
Nastrouhat česnek a dýni, osolit, přidat vejce, majoránku, hrachovou mouku a trochu vody. Lžící nabírat těsto, rozprostřít na pánev s rozehřátým olejem, osmažit. Chutné s kysaným zelím.
|
||||
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||
17
content/recepty/index.md
Normal file
@@ -0,0 +1,17 @@
|
||||
---
|
||||
title: Recepty
|
||||
---
|
||||
|
||||
{width="200"}
|
||||
|
||||
Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku.
|
||||
|
||||
#### Únor
|
||||
|
||||
[Masopustní koblihy](masopustni-koblihy/index.md)
|
||||
|
||||
#### Leden
|
||||
|
||||
[Dýňové pyré](dynove-pyre/index.md)
|
||||
|
||||
[Hrachové dýňáky](hrachove-dynaky/index.md)
|
||||
7
content/recepty/masopustni-koblihy/index.md
Normal file
@@ -0,0 +1,7 @@
|
||||
---
|
||||
title: Masopustní koblihy
|
||||
---
|
||||
|
||||
V únoru – čas masopustu – ideální doba na přípravu koblih. Jako náplň se využijí lahodné domácí marmelády.
|
||||
Tato fotka je ze skanzenu v Kouřimi:
|
||||
{.thumb-sm data-lightbox="o6"}
|
||||
BIN
content/recepty/masopustni-koblihy/koblihy-Kourim.JPG
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 4.0 MiB |
BIN
content/recepty/recepty-ilustrace.jpg
Normal file
|
After Width: | Height: | Size: 1.2 MiB |