Files
zahradka/content/recepty/dynove-pyre/index.md
Dagmar Tojnarová fa96d9434a
All checks were successful
deploy-pages Deployed in 57 seconds
Počáteční vytvoření obsahu
2023-02-23 07:42:32 +01:00

1.4 KiB
Raw Blame History

title
title
Dýňové pyré

Nejvyšší čas zkontrolovat a vytřídit dýně. Skladované v suchu při pokojové teplotě vydrží sice dlouho, ale ne neomezeně. Dnes zpracuji oranžová Hokaida. Zelená mají silnou slupku, proto je mohu postupně zpracovávat až do jara.

Postup: Dýně oloupat, odstranit vnitřek se semeny, nakrájet na kousky. Dát do hlubokého plechu, trochu podlít vodou a péci do změknutí (asi hodinu). Pak rozmixovat. Možno zamrazit (to je na jistotu, pokud je místo) nebo zavařit do skleniček (doporučovaná sterilace 20 minut při 80 °C se mi moc nepodařila, část sklenic ve spíži se brzy zkazila a vytekla; vzhledem k tomu, že se jedná o zeleninu v nekyselém nálevu je vhodné použít opakovanou sterilaci v další várce jsem zkusila sterilovat 30 minut za varu a po 24 hodinách znovu, tak uvidíme, jak to dopadne) něco hned použít, např. jako náplň na koláč. Pyré se hodí jako přídavek do bramborové kaše, do lívanců, polévek apod.

![](dyne_bedny.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](pyre-1.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](pyre-2.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](pyre-3.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![placky z bramborovo dýňové kaše](dynove-placky.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![dýňový koláč](dynovy-kolac.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}