This commit is contained in:
@@ -6,6 +6,10 @@ title: Recepty
|
|||||||
|
|
||||||
Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku.
|
Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku.
|
||||||
|
|
||||||
|
#### Prosinec
|
||||||
|
|
||||||
|
[Vánoční perníčky](pernicky/index.md)
|
||||||
|
|
||||||
#### Listopad
|
#### Listopad
|
||||||
|
|
||||||
[Jablka, ořechy a dýně](jablka-orechy-dyne/index.md)
|
[Jablka, ořechy a dýně](jablka-orechy-dyne/index.md)
|
||||||
|
|||||||
BIN
content/recepty/pernicky/P1240782.JPG
Normal file
BIN
content/recepty/pernicky/P1240782.JPG
Normal file
Binary file not shown.
|
After Width: | Height: | Size: 3.1 MiB |
BIN
content/recepty/pernicky/P1240786.JPG
Normal file
BIN
content/recepty/pernicky/P1240786.JPG
Normal file
Binary file not shown.
|
After Width: | Height: | Size: 3.2 MiB |
BIN
content/recepty/pernicky/P1240795.JPG
Normal file
BIN
content/recepty/pernicky/P1240795.JPG
Normal file
Binary file not shown.
|
After Width: | Height: | Size: 3.1 MiB |
29
content/recepty/pernicky/index.md
Normal file
29
content/recepty/pernicky/index.md
Normal file
@@ -0,0 +1,29 @@
|
|||||||
|
---
|
||||||
|
title: Vánoční perníčky
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
250 g medu<br>
|
||||||
|
200 g moučkového cukru<br>
|
||||||
|
2 vejce<br>
|
||||||
|
500 g hladké žitné mouky (možno použít i hladkou pšeničnou)<br>
|
||||||
|
1 prášek do perníku<br>
|
||||||
|
5 g sody<br>
|
||||||
|
80 g másla (příp. Hery)<br>
|
||||||
|
1 vejce nebo několik žloutků na potření<br>
|
||||||
|
|
||||||
|
Postup:<br>
|
||||||
|
V mouce rozmíchat prášek do perníku a sodu.<br>
|
||||||
|
Rozpustit máslo.<br>
|
||||||
|
Příprava těsta je časově náročná a tak je vhodné si k tomu pustit třeba nějakou pohádku.<br>
|
||||||
|
Med, cukr a vejce míchat 15 až 20 minut.<br>
|
||||||
|
Pak přidávat po lžičkách mouku, nakonec rozpuštěné máslo.<br>
|
||||||
|
Z těsta udělat bochník a nechat den odležet.<br>
|
||||||
|
Těsto opět prohníst, rozválet na plát silný asi 2 - 3 mm, formičkami vykrajovat perníčky a klást na plech s pečícím papírem.<br>
|
||||||
|
Potřít rozšlehaným žloutkem a péci v předehřáté troubě.<br>
|
||||||
|
|
||||||
|
Perníčky jsou hezké a chutné i samotné, ale je možné je po vychladnutí ozdobit bílkovou polevou (utřít 1 bílek s min. 150 g přesátého moučkového cukru a 1 lžičkou citronové šťávy)<br>
|
||||||
|
<div class="figuregroup">
|
||||||
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||||
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||||
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
||||||
|
</div>
|
||||||
Reference in New Issue
Block a user