Recepty-prosinec
All checks were successful
deploy-pages Deployed in a minute

This commit is contained in:
2024-12-07 23:46:35 +01:00
parent 34549fada6
commit 2b848fcb46
5 changed files with 33 additions and 0 deletions

View File

@@ -6,6 +6,10 @@ title: Recepty
Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku. Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku.
#### Prosinec
[Vánoční perníčky](pernicky/index.md)
#### Listopad #### Listopad
[Jablka, ořechy a dýně](jablka-orechy-dyne/index.md) [Jablka, ořechy a dýně](jablka-orechy-dyne/index.md)

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.1 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.2 MiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.1 MiB

View File

@@ -0,0 +1,29 @@
---
title: Vánoční perníčky
---
250 g medu<br>
200 g moučkového cukru<br>
2 vejce<br>
500 g hladké žitné mouky (možno použít i hladkou pšeničnou)<br>
1 prášek do perníku<br>
5 g sody<br>
80 g másla (příp. Hery)<br>
1 vejce nebo několik žloutků na potření<br>
Postup:<br>
V mouce rozmíchat prášek do perníku a sodu.<br>
Rozpustit máslo.<br>
Příprava těsta je časově náročná a tak je vhodné si k tomu pustit třeba nějakou pohádku.<br>
Med, cukr a vejce míchat 15 až 20 minut.<br>
Pak přidávat po lžičkách mouku, nakonec rozpuštěné máslo.<br>
Z těsta udělat bochník a nechat den odležet.<br>
Těsto opět prohníst, rozválet na plát silný asi 2 - 3 mm, formičkami vykrajovat perníčky a klást na plech s pečícím papírem.<br>
Potřít rozšlehaným žloutkem a péci v předehřáté troubě.<br>
Perníčky jsou hezké a chutné i samotné, ale je možné je po vychladnutí ozdobit bílkovou polevou (utřít 1 bílek s min. 150 g přesátého moučkového cukru a 1 lžičkou citronové šťávy)<br>
<div class="figuregroup">
![](P1240782.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](P1240786.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](P1240795.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>