diff --git a/content/recepty/index.md b/content/recepty/index.md index d96ca58..32ece04 100644 --- a/content/recepty/index.md +++ b/content/recepty/index.md @@ -6,6 +6,10 @@ title: Recepty Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě nasbíraných plodin v průběhu celého roku. +#### Prosinec + +[Vánoční perníčky](pernicky/index.md) + #### Listopad [Jablka, ořechy a dýně](jablka-orechy-dyne/index.md) diff --git a/content/recepty/pernicky/P1240782.JPG b/content/recepty/pernicky/P1240782.JPG new file mode 100644 index 0000000..d82c6a9 Binary files /dev/null and b/content/recepty/pernicky/P1240782.JPG differ diff --git a/content/recepty/pernicky/P1240786.JPG b/content/recepty/pernicky/P1240786.JPG new file mode 100644 index 0000000..78ad56b Binary files /dev/null and b/content/recepty/pernicky/P1240786.JPG differ diff --git a/content/recepty/pernicky/P1240795.JPG b/content/recepty/pernicky/P1240795.JPG new file mode 100644 index 0000000..2f9a654 Binary files /dev/null and b/content/recepty/pernicky/P1240795.JPG differ diff --git a/content/recepty/pernicky/index.md b/content/recepty/pernicky/index.md new file mode 100644 index 0000000..2a3d0aa --- /dev/null +++ b/content/recepty/pernicky/index.md @@ -0,0 +1,29 @@ +--- +title: Vánoční perníčky +--- + +250 g medu
+200 g moučkového cukru
+2 vejce
+500 g hladké žitné mouky (možno použít i hladkou pšeničnou)
+1 prášek do perníku
+5 g sody
+80 g másla (příp. Hery)
+1 vejce nebo několik žloutků na potření
+ +Postup:
+V mouce rozmíchat prášek do perníku a sodu.
+Rozpustit máslo.
+Příprava těsta je časově náročná a tak je vhodné si k tomu pustit třeba nějakou pohádku.
+Med, cukr a vejce míchat 15 až 20 minut.
+Pak přidávat po lžičkách mouku, nakonec rozpuštěné máslo.
+Z těsta udělat bochník a nechat den odležet.
+Těsto opět prohníst, rozválet na plát silný asi 2 - 3 mm, formičkami vykrajovat perníčky a klást na plech s pečícím papírem.
+Potřít rozšlehaným žloutkem a péci v předehřáté troubě.
+ +Perníčky jsou hezké a chutné i samotné, ale je možné je po vychladnutí ozdobit bílkovou polevou (utřít 1 bílek s min. 150 g přesátého moučkového cukru a 1 lžičkou citronové šťávy)
+
+![](P1240782.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} +![](P1240786.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} +![](P1240795.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} +