Files
zahradka/content/recepty/pampeliskove-vino/index.md

23 lines
1.2 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2023-05-11 00:06:50 +02:00
---
title: Pampeliškové víno
---
Časově nenáročné, snadné na přípravu, přesto chutné.<br>
Uvedené množství je pro 5 litrový demižon.<br>
Postup:<br>
Nasbírat asi 200 pampeliškových květů<br>
![smetanka lékařská](P1190973.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"}
![](P1200012.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"}<br>
Květy propláchnout v cedníku, dát do hrnce, zalít 1.5 litry vroucí vody a ponechat 24 hodin odležet. V dalším hrnci svařit 1.5 kg cukru a 1.5 l vody.<br>
![](P1200013.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o3"}<br>
Další den - v hrnci s cukrovou vodou rozpustit kostku droždí,
1 menší pomeranč a 1 citron jemně oloupat (pokud nejsou bio), nakrájet na kousky a odstranit jádra, květy zcedit, vše dát do demižonu.<br>
<div class="figuregroup">
![](P1200016.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](P1200019.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![](P1200020.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>
Je-li místo, tak doplnit ještě 0.5 l převařené vody, jinak doplnit až po bouřlivém kvašení. Nakonec nasadit kvasnou zátku.<br>
![](P1200027.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o7"}<br>
Kvasit asi 6 - 8 týdnů a pak stočit do lahví pomocí hadičky.