23 lines
1.2 KiB
Markdown
23 lines
1.2 KiB
Markdown
|
|
---
|
|||
|
|
title: Pampeliškové víno
|
|||
|
|
---
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Časově nenáročné, snadné na přípravu, přesto chutné.<br>
|
|||
|
|
Uvedené množství je pro 5 litrový demižon.<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Postup:<br>
|
|||
|
|
Nasbírat asi 200 pampeliškových květů<br>
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o2"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o2"}<br>
|
|||
|
|
Květy propláchnout v cedníku, dát do hrnce, zalít 1.5 litry vroucí vody a ponechat 24 hodin odležet. V dalším hrnci svařit 1.5 kg cukru a 1.5 l vody.<br>
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o3"}<br>
|
|||
|
|
Další den - v hrnci s cukrovou vodou rozpustit kostku droždí,
|
|||
|
|
1 menší pomeranč a 1 citron jemně oloupat (pokud nejsou bio), nakrájet na kousky a odstranit jádra, květy zcedit, vše dát do demižonu.<br>
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
</div>
|
|||
|
|
Je-li místo, tak doplnit ještě 0.5 l převařené vody, jinak doplnit až po bouřlivém kvašení. Nakonec nasadit kvasnou zátku.<br>
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o7"}<br>
|
|||
|
|
Kvasit asi 6 - 8 týdnů a pak stočit do lahví pomocí hadičky.
|