Files
zahradka/content/recepty/jahody/index.md

30 lines
1.5 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2023-06-18 22:04:26 +02:00
---
title: Jahody
---
Červen je měsíc jahod. Připravuji z nich koktejl, mraženou dřeň, knedlíky, případně džem.<br>
Letos jsem jim moc péče nevěnovala, velkou úrodu tedy nečekám, ale na koktejl to stačí. Nejvíce mi chutná z kefíru [tibetské houby](https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/), ale i z mléka s přídavkem jogurtu. Stačí přidat trochu cukru, rozmixovat a lahůdka je hotová.<br>
Na dřeň rozmixuju jen samotné jahody s cukrem a zamrazím. Později se nechá sníst buď samotná jako nanuk nebo rozmrazit a použít na koktejl, případně s ní polít knedlíky.<br>
Na knedlíky a dřeň už jsem nakoupila jahody na trhu, je třeba také podpořit lokální zemědělce.<br>
Recept na knedlíky:<br>
250 g tvarohu ve vaničce<br>
100 g Hery nebo másla<br>
2 vejce<br>
550 g hrubé mouky<br>
200 g špaldové mouky<br>
špetka soli<br>
125 g mléka<br>
jahody<br>
Postup:<br>
Tvaroh utřít s vejcem a tukem, přidat mouku, sůl, mléko a vypracovat vláčné těsto. Utvořit válečky, nakrájet, naplnit jahodami. Knedlíky vhodit do<br>vroucí vody a vařit dokud nevyplavou, tj. asi 7 minut.<br>
Podávat s máslem a moučkovým cukrem nebo s kysanou smetanou a jahodovou dření. (snědeno dříve než jsem stačila vyfotit)<br>
<div class="figuregroup">
![domácí jahody a koktejl](P1200489.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![příprava jahodových knedlíků](P1200491.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>