31 lines
1.2 KiB
Markdown
31 lines
1.2 KiB
Markdown
|
|
---
|
|||
|
|
title: Pečený čaj
|
|||
|
|
---
|
|||
|
|
|
|||
|
|
1.2 kg vyzrálých hrušek<br>
|
|||
|
|
0.4 kg kyselejších jablek<br>
|
|||
|
|
0.4 kg bobulového ovoce z mrazáku<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
0.4 kg cukru<br>
|
|||
|
|
2 lžičky skořice<br>
|
|||
|
|
6 hřebíčků<br>
|
|||
|
|
(1 badyán)<br>
|
|||
|
|
(asi 1 dcl rumu)<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Postup:<br>
|
|||
|
|
Jablka a hrušky omýt, odstranit jádřince.<br>
|
|||
|
|
Nakrájet i se slupkami na centimetrové kostičky do hlubokého plechu.<br>
|
|||
|
|
Přidat kyselé bobulové ovoce, nejlépe barevné (např. neguš a angrešt, muchovník, rybíz...), cukr, skořici.<br>
|
|||
|
|
Zapnout troubu, hřebíček a badyán chvíli nahřát, podrtit v hmoždíři, přidat k ovoci.<br>
|
|||
|
|
Péci asi hodinu při teplotě 160 - 200˚C, během pečení jednou promíchat.<br>
|
|||
|
|
Horkou směsí plnit malé skleničky, do každé navrch nalít trochu rumu, zavíčkovat.<br>
|
|||
|
|
Sterilovat 30 minut při 85˚C.<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Použití:<br>
|
|||
|
|
Asi 2 lžičky směsi zalít 200 ml vroucí vody. Čaj vypít, ovoce na dně hrníčku sníst.<br>
|
|||
|
|
Otevřenou sklenici skladovat v lednici a asi do týdne spotřebovat.<br>
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
</div>
|