30 lines
1.5 KiB
Markdown
30 lines
1.5 KiB
Markdown
|
|
---
|
|||
|
|
title: Jahody
|
|||
|
|
---
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Červen je měsíc jahod. Připravuji z nich koktejl, mraženou dřeň, knedlíky, případně džem.<br>
|
|||
|
|
Letos jsem jim moc péče nevěnovala, velkou úrodu tedy nečekám, ale na koktejl to stačí. Nejvíce mi chutná z kefíru [tibetské houby](https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/), ale i z mléka s přídavkem jogurtu. Stačí přidat trochu cukru, rozmixovat a lahůdka je hotová.<br>
|
|||
|
|
Na dřeň rozmixuju jen samotné jahody s cukrem a zamrazím. Později se nechá sníst buď samotná jako nanuk nebo rozmrazit a použít na koktejl, případně s ní polít knedlíky.<br>
|
|||
|
|
Na knedlíky a dřeň už jsem nakoupila jahody na trhu, je třeba také podpořit lokální zemědělce.<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Recept na knedlíky:<br>
|
|||
|
|
250 g tvarohu ve vaničce<br>
|
|||
|
|
100 g Hery nebo másla<br>
|
|||
|
|
2 vejce<br>
|
|||
|
|
550 g hrubé mouky<br>
|
|||
|
|
200 g špaldové mouky<br>
|
|||
|
|
špetka soli<br>
|
|||
|
|
125 g mléka<br>
|
|||
|
|
jahody<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Postup:<br>
|
|||
|
|
Tvaroh utřít s vejcem a tukem, přidat mouku, sůl, mléko a vypracovat vláčné těsto. Utvořit válečky, nakrájet, naplnit jahodami. Knedlíky vhodit do<br>vroucí vody a vařit dokud nevyplavou, tj. asi 7 minut.<br>
|
|||
|
|
Podávat s máslem a moučkovým cukrem nebo s kysanou smetanou a jahodovou dření. (snědeno dříve než jsem stačila vyfotit)<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
</div>
|