Files

20 lines
823 B
Markdown
Raw Permalink Normal View History

2024-09-18 21:20:44 +02:00
---
title: Jablka ve vlastní šťávě
---
Na 8 sklenic 720 ml asi 6 kg jablek.<br>
Jablka omýt, oloupat, vykrájet jádřince.<br>
Nakrouhat na plátky, napěchovat do sklenic až po okraj.<br>
Podle kyselosti jablek možno přidat navrch do každé sklenice lžičku až lžíci cukru.<br>
Sterilovat 20 minut při 90˚C.<br>
Takto zpracovaná jablka se hodí např. k rychlé přípravě štrúdlu.<br>
Ze slupek a jádřinců vylisovat v odšťavňovači mošt.<br>
Výlisky usušit na čaj.<br>
<div class="figuregroup">
![sušení výlisků na čaj](P1240329.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![zavařená jablka ve vlastní šťávě](P1240334.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
![mošt ze slupek a jádřinců, červený s přídavkem řepy](P1240325.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
</div>