--- title: Ačokča (paprikookurka) --- Plodina nenáročná na pěstování - stačí ji vyset začátkem května na slunný záhonek s dostatkem živin, poskytnout oporu na popínání a pak už jen pravidelně zalévat a od konce července sklízet mladé plody. I přerostlé jsou vhodné ke konzumaci, ale je třeba z nich odstranit tvrdá semena.
![ačokča pnoucí se po topinamburu](P1210566.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![plod ačokči](P1210573.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![sklizeň ačokči](P1210588.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
Ačokča se nechá jíst samotná za syrova, ale je nevýrazné chuti a proto je lepší v kombinaci s jinou zeleninou, kde může nahradit okurky i papriky. Výborná je např. v šopském salátu (ve směsi s rajčaty, balkánským sýrem, troškou oleje a cibulovou natí). Také třeba nakrájená na chlebu s pomazánkovým máslem nebo nějakou pomazánkou.
Chutná je i jako přídavek do [leča](../leco/index.md) nebo polévek (stačí jen krátce povařit).
![šopský salát](P1210593.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"} ![chléb s ačokčou](P1210598.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"}