--- title: Pampeliškové víno --- Časově nenáročné, snadné na přípravu, přesto chutné.
Uvedené množství je pro 5 litrový demižon.
Postup:
Nasbírat asi 200 pampeliškových květů
![smetanka lékařská](P1190973.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"} ![](P1200012.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o2"}
Květy propláchnout v cedníku, dát do hrnce, zalít 1.5 litry vroucí vody a ponechat 24 hodin odležet. V dalším hrnci svařit 1.5 kg cukru a 1.5 l vody.
![](P1200013.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o3"}
Další den - v hrnci s cukrovou vodou rozpustit kostku droždí, 1 menší pomeranč a 1 citron jemně oloupat (pokud nejsou bio), nakrájet na kousky a odstranit jádra, květy zcedit, vše dát do demižonu.
![](P1200016.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](P1200019.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![](P1200020.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
Je-li místo, tak doplnit ještě 0.5 l převařené vody, jinak doplnit až po bouřlivém kvašení. Nakonec nasadit kvasnou zátku.
![](P1200027.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o7"}
Kvasit asi 6 - 8 týdnů a pak stočit do lahví pomocí hadičky.