--- title: Pečený čaj --- 1.2 kg vyzrálých hrušek
0.4 kg kyselejších jablek
0.4 kg bobulového ovoce z mrazáku
0.4 kg cukru
2 lžičky skořice
6 hřebíčků
(1 badyán)
(asi 1 dcl rumu)
Postup:
Jablka a hrušky omýt, odstranit jádřince.
Nakrájet i se slupkami na centimetrové kostičky do hlubokého plechu.
Přidat kyselé bobulové ovoce, nejlépe barevné (např. neguš a angrešt, muchovník, rybíz...), cukr, skořici.
Zapnout troubu, hřebíček a badyán chvíli nahřát, podrtit v hmoždíři, přidat k ovoci.
Péci asi hodinu při teplotě 160 - 200˚C, během pečení jednou promíchat.
Horkou směsí plnit malé skleničky, do každé navrch nalít trochu rumu, zavíčkovat.
Sterilovat 30 minut při 85˚C.
Použití:
Asi 2 lžičky směsi zalít 200 ml vroucí vody. Čaj vypít, ovoce na dně hrníčku sníst.
Otevřenou sklenici skladovat v lednici a asi do týdne spotřebovat.
![připraveno k pečení](P1240372.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![sterilovaný pečený čaj](P1240377.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}