--- title: Mangold --- Mangold je možné sklízet od května až do zámrazu postupným otrháváním listů, srdíčko ponechat, listy postupně dorůstají. Pokud nevymrzne obrazí i v dalším roce. Případné květy je třeba hned odstranit.
Listy mangoldu je možné zpracovat jako špenát, např. na polévku (vařím podobně jako [zelenočtvrteční](../zelenoctvrtecni-polevka/index.md), pro změnu na talíři posypu strouhaným sýrem a petrželkou), řapíky se nechají různě zapékat. Chutná je třeba omeleta (řapíky krátce podusit na pánvi, zalít rozkvedlanými vejci s trochou vody, hotové posypat pórkem). Mladé listy jsou vhodné do salátu.
![sklizeň mangoldu](P1210815.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![nakrájené listové čepele mangoldu](P1210819.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![mangoldová polévka se sýrem](P1210822.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![řapíky mangoldu](P1210821.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![nakrájené řapíky mangoldu](P1210831.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} ![vaječná omeleta s mangoldem](P1210832.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"}
Podrobné informace o zpracování mangoldu naleznete zde: