diff --git a/content/recepty/index.md b/content/recepty/index.md index 5937c77..31ac331 100644 --- a/content/recepty/index.md +++ b/content/recepty/index.md @@ -13,6 +13,9 @@ Zde můžete najít inspiraci na zpracování vypěstovaných nebo v přírodě [Mangold](mangold/index.md) #### Září + +[Pečený čaj](peceny-caj/index.md) + [Jablka ve vlastní šťávě](jablka-ve-vlastni-stave/index.md) #### Srpen diff --git a/content/recepty/peceny-caj/P1240372.JPG b/content/recepty/peceny-caj/P1240372.JPG new file mode 100644 index 0000000..a61cdcd Binary files /dev/null and b/content/recepty/peceny-caj/P1240372.JPG differ diff --git a/content/recepty/peceny-caj/P1240377.JPG b/content/recepty/peceny-caj/P1240377.JPG new file mode 100644 index 0000000..12d60fa Binary files /dev/null and b/content/recepty/peceny-caj/P1240377.JPG differ diff --git a/content/recepty/peceny-caj/index.md b/content/recepty/peceny-caj/index.md new file mode 100644 index 0000000..ad92e62 --- /dev/null +++ b/content/recepty/peceny-caj/index.md @@ -0,0 +1,30 @@ +--- +title: Pečený čaj +--- + +1.2 kg vyzrálých hrušek
+0.4 kg kyselejších jablek
+0.4 kg bobulového ovoce z mrazáku
+ +0.4 kg cukru
+2 lžičky skořice
+6 hřebíčků
+(1 badyán)
+(asi 1 dcl rumu)
+ +Postup:
+Jablka a hrušky omýt, odstranit jádřince.
+Nakrájet i se slupkami na centimetrové kostičky do hlubokého plechu.
+Přidat kyselé bobulové ovoce, nejlépe barevné (např. neguš a angrešt, muchovník, rybíz...), cukr, skořici.
+Zapnout troubu, hřebíček a badyán chvíli nahřát, podrtit v hmoždíři, přidat k ovoci.
+Péci asi hodinu při teplotě 160 - 200˚C, během pečení jednou promíchat.
+Horkou směsí plnit malé skleničky, do každé navrch nalít trochu rumu, zavíčkovat.
+Sterilovat 30 minut při 85˚C.
+ +Použití:
+Asi 2 lžičky směsi zalít 200 ml vroucí vody. Čaj vypít, ovoce na dně hrníčku sníst.
+Otevřenou sklenici skladovat v lednici a asi do týdne spotřebovat.
+
+![připraveno k pečení](P1240372.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} +![sterilovaný pečený čaj](P1240377.JPG){.thumb-sm data-lightbox="o1"} +