25 lines
1.4 KiB
Markdown
25 lines
1.4 KiB
Markdown
|
|
---
|
|||
|
|
title: Džem z aronie (černého jeřábu)
|
|||
|
|
---
|
|||
|
|
|
|||
|
|
1.5 kg aronie<br>
|
|||
|
|
0.5 kg cukru<br>
|
|||
|
|
15 g citrusového pektinu<br>
|
|||
|
|
6 hřebíčků<br>
|
|||
|
|
1 vrchovatá lžička skořice<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Postup:<br>
|
|||
|
|
Nejprve si vysterilizovat sklenice a víčka a připravit k plotně spolu s nálevkou a naběračkou. Džem se bude plnit do sklenic za horka.<br>
|
|||
|
|
Opláchnout aronii, dát do hrnce, přidat polovinu cukru, hřebíček, trošku vody, aby se nepřichytlo než aronie pustí šťávu a za občasného míchání vařit asi 20 minut do změknutí.<br>Mezitím do druhé poloviny cukru zamíchat pektin.<br>
|
|||
|
|
Aronii v hrnci rozmačkat šťouchadlem na brambory, pomalu přisypat cukr s pektinem a ještě asi 5 minut povařit. Ke konci varu přidat skořici, zamíchat a rovnou z plotny (sporák nevypínat) plnit do sklenic a ihned zavírat víčkem, aby džem během plnění nevychladl a víčko se chytlo.<br>
|
|||
|
|
Sterilace pak už není třeba, ve spíži vydrží dlouho a nekazí se, po otevření uchovávat v lednici.<br>
|
|||
|
|
Tento džem má takovou zvláštní surovou chuť, nemusí chutnat každému. Na palačinky bych ho nedala (tam používám džemy z kyselého ovoce), ale na rohlík s máslem je vynikající.<br>
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
</div>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
|