19 lines
1.2 KiB
Markdown
19 lines
1.2 KiB
Markdown
|
|
---
|
|||
|
|
title: Ačokča (paprikookurka)
|
|||
|
|
---
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Plodina nenáročná na pěstování - stačí ji vyset začátkem května na slunný záhonek s dostatkem živin, poskytnout oporu na popínání a pak už jen pravidelně zalévat a od konce července sklízet mladé plody. I přerostlé jsou vhodné ke konzumaci, ale je třeba z nich odstranit tvrdá semena.<br>
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
</div>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Ačokča se nechá jíst samotná za syrova, ale je nevýrazné chuti a proto je lepší v kombinaci s jinou zeleninou, kde může nahradit okurky i papriky. Výborná je např. v šopském salátu (ve směsi s rajčaty, balkánským sýrem, troškou oleje a cibulovou natí). Také třeba nakrájená na chlebu s pomazánkovým máslem nebo nějakou pomazánkou.<br>
|
|||
|
|
Chutná je i jako přídavek do [leča](../leco/index.md) nebo polévek (stačí jen krátce povařit).
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o2"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o2"}
|
|||
|
|
</div>
|
|||
|
|
|