23 lines
1.0 KiB
Markdown
23 lines
1.0 KiB
Markdown
|
|
---
|
|||
|
|
title: Meduňkový sirup
|
|||
|
|
---
|
|||
|
|
|
|||
|
|
asi 40 natí meduňky<br>
|
|||
|
|
2 litry převařené vychladlé vody<br>
|
|||
|
|
20 g kyseliny citronové<br>
|
|||
|
|
2 bio citrony<br>
|
|||
|
|
3 kg cukru<br>
|
|||
|
|
|
|||
|
|
Postup:<br>
|
|||
|
|
Meduňku opláchnout, nastříhat na kousky do hrnce, přidat kyselinu citronovou, citrony nakrájené na kolečka i s kůrou (případná jádra z nich odstranit), zalít vodou a nechat 24 hodin stát, občas promíchat.<br>
|
|||
|
|
Další den přecedit, pořádně vymačkat, přidat cukr, zahřát na 85˚C (nebo přivést k varu), míchat než se rozpustí cukr. Horké ihned plnit do lahví se šroubovacím uzávěrem.<br>
|
|||
|
|
Z meduňkového sirupu lze připravit osvěžující nápoje - zalít vodou nebo sodovkou, přidat kostku ledu, lístek meduňky na ozdobu...<br>
|
|||
|
|
<div class="figuregroup">
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
{.thumb-sm data-lightbox="o1"}
|
|||
|
|
</div>
|